Kašel u dětí

Je tu podzim a s ním spojené problémy, kdy jsou naše dýchací cesty atakovány různými viry. Dospělý člověk překoná nemoci z nachlazení asi 2-3krát a děti 4-6krát ročně. Při nachlazení se oslabený organismus setkává s virovou infekcí, která se rychle přenáší zejména v uzavřených prostorách. Likvidaci infekce má na starosti náš imunitní systém. Jedním z nejčastějších příznaků onemocnění z nachlazení je kašel.

Kašel je přirozený a užitečný reflex, který slouží k tomu, aby se rychlým proudem vzduchu odstranili z vnitřního povrchu dýchacích cest částice, které ho dráždí. Sliznice dýchacích cest je pokryta hlenem a řasinkami. Hlen čistí a zvlhčuje vdechovaný vzduch, zachytí a obalí bakterie a drobné nečistoty, jakož i prach, ale i částice cigaretového kouře. Tvorba hlenů je tedy přirozená. Řasinky představují jakýsi koberec, který vlnivým pohybem transportuje hlen a cizí částice z plic ven.

Někdy je kašel dost dráždivý a často nás potrápí. Infekce a záněty dýchacích cest způsobují zahuštění hlenů a zvýší se jejich produkce. Pokud se hustý hlen přilepí a znehybní řasinky, kašel nedokáže splnit svůj účel a stává se stále dráždivější.

Akutní kašel může také doprovázet vdechnutí cizího tělesa, které je u dětí dost časté. Kašlem reagujeme na dráždivé plyny, ale také na různé alergeny. Chronický kašel, který trvá více než 4 až 6 týdnů, bývá způsoben bakteriálními onemocněními dýchacích cest, ale i změnami anatomických poměrů v dýchacích cestách (zvětšené nosní mandle, cizí těleso v dýchacích cestách, komprese dýchacích cest zvětšenými mízními uzlinami, strumou, cévami), ale i jinými dalšími onemocněními (srdeční vady, fibróza plic a pod.).

Pokud kašel provází akutní virové onemocnění, antibiotika, která se běžně užívají na bakteriální infekce, budou proti virům neúčinná. Mnozí považují nesprávně běžné nachlazení za chřipku. Pravá chřipka je však onemocnění vážnější, provází ji vysoká teplota, zimnice, bolesti hlavy, třes, často silné bolesti svalů a kloubů, ztráta chuti k jídlu, chrapot, bolest za hrudní kostí.

V případě, že kašel neprovázejí chřipkové symptomy, onemocnění nevyžaduje návštěvu lékaře. Kašel u dítěte i dospělého můžeme velmi často vyléčit i sami. Je však třeba vědět jak a čím. Léky na kašel jsou běžně dostupné v lékárně. Můžeme je dělit na 2 skupiny: antitusika a expektorancie.

Antitusika působí tlumivě na suché neproduktivní typy kašle. Tedy potlačují suchý kašel. Expektorancie mají vliv opačný. Umožňují vykašlávání hlenů, což je velmi důležité, protože kašel není nutné jen zastavit, ale především vyléčit zanícené dýchací cesty. Z uvedeného vyplývá, že můžeme aktivně zasáhnout, a to podle druhu kašle při běžném onemocnění z nachlazení.

Pro děti je velmi vhodný Mucosolvan Junior - má význam i při suchém kašli, protože nejen normalizuje tvorbu hlenů ale současně i tlumí kašel. Jestliže Vaše dítě kašle déle než tři až čtyři dny a má zároveň zvýšenou teplotu, nebo kašle déle než týden, přičemž nemá teplotu, je potřeba navštívit lékaře.