Paradentóza

... nebo chronické onemocnění dásní a zubního lůžka. Zuby jsou nejen symbolem krásy, ale i zdraví. Úsměv může být sladký, přitažlivý, ironický, ale především z něj má vyzařovat zdraví.

Choroby zubů patří mezi nejrozšířenější nemoci vůbec. Po zubním kazu je nejrozšířenější chorobou chrupu paradentóza - parodontitis.

Parodont je soubor tkání, které zajišťují spojení jednotlivých zubů s kostí. Patří k němu dáseň / gingiva /, zubní cement, kostní lůžko a vazy, které zub k lůžku připojují. Z hlediska zdraví a vzniku onemocnění je důležitá oblast spojení zubu s ústní sliznicí (úponový epitel), kde sliznice vytváří po obvodu zubu jemný žlábek, do kterého zasahují mikrobi. Produkty mikroorganismů pronikají úponovým epitelem, tkáň se brání, vzniká zánět dásní - gingivitis. Pokud onemocnění není včas zastaveno, zánět proniká do hlubšího úseku parodontu - vyvíjí se parodontitida. Zubní lůžko se postupně ztrácí, uvolňují se zuby. Nemocný přichází o chrup.

Pro lékaře je příznakem nemoci zakládající se štěrbina mezi dásní a zubem, která se jmenuje dásňový chobot. Pacient si všimne, že ráno pociťuje nepříjemné brnění zubů, které se začínají kývat.

Vznik paradontózy ovlivňuje kromě každodenní ústní hygieny celkový zdravotní stav - cukrovka, nemoci krve, nemoci žláz s vnitřní sekrecí. Nedostatek vitamínů (hlavně C a E) může nemoc zhoršit, ale sama léčba vitamíny nepomáhá.

Čištění zubů - záleží na technice

1. Nasaďte zubní kartáček pod lehkým tlakem v úhlu 45 ° na okraj dásní a uvolňujte plak drobnými, kmitavým pohybem - i pod okrajem dásní. Důležité je kmitat, ne šoupat.

2. Nyní odstraňte uvolněný plak, "setřete" ho asi desetkrát z dásní směrem ke korunce zubů, vždy od červené k bílé barvě. Důkladně tak odstraníte bakteriální povlak.

3. Tímto způsobem vyčistěte nejprve vnější stranu horní a dolní čelisti. Jednotlivé úseky čištění by neměly zahrnovat více než dva až tři zuby.

4. Plak se usadil i na vnitřních plochách zubů, proto i zde čistěte stejným způsobem: Kartáček nasaďte pod úhlem 45 °, nejprve kmitejte, pak stírejte.

5. Stejným způsobem vyčistěte i vnitřní stranu řezáků. Zde však musíte držet zubní kartáček svisle.

6. Nakonec vyčistěte žvýkací plochy stoliček. Zde můžete výjimečně šoupat. Hotovo? Teď musíte cítit, jaké svěží a čisté jsou Vaše zuby.

Mezi místní příčiny paradentózy patří zubní kámen, který dráždí dáseň v místě jeho úponu na zub. Dáseň se zapálí, čímž se postupně vytváří dásňový chobot.

Léčba paradentózy je úspěšná, jestliže se zjistily všechny příčiny nemoci. Při soustavné péči se podaří nemoc zlepšit, její průběh zpomalit nebo zastavit.

Lékaři dělí paradentózu do tří skupin podle závažnosti:

Stav mírný - léčba spočívá ve speciální technice čištění zubů a odstraňování plaku a zubního kamene. Takto uhlazený povrch zubů pak dává bakteriím menší šanci na jejich usazování.

Průměrný stav paradontózy - lékař může rozhodnout o chirurgické léčbě, která zahrnuje obnovení tvaru dásně pro upevnění zubů, nebo regenerační metody pro obnovení ztrát kosti.

Těžký kritický stav vyžaduje obvykle chirurgickou léčbu, protože jinak dochází ke ztrátě zubů.

Postupný vývoj parodontitidy
  1. zdravá dáseň
  2. zánět dásní
  3. mírná parodontitida
  4. průměrný stav
  5. kritický stav
Léčba se začíná lokálními prostředky - jejich vstřikováním do dásní blízko nemocného místa. Osvědčují se i masáže dásní - Florsalmin roztok, Corsodyl roztok. Zubní pasta Lacalut aktiv chrání preventivně proti parodontóze a zároveň ji pomáhá léčit. Obsahuje účinnou látku laktát hliníku, která díky svým stahujícím účinkům zpevňuje dásně a lépe fixuje zuby. Podpůrná funkce dásní se zachovává, a tím zůstávají chráněné citlivé zubní krčky.

Zubní pasta a ústní voda Meridol obsahuje výjimečnou kombinaci účinných látek aminfluoridu a fluoridu cínatého. Tyto látky mají dlouhodobý účinek, povzbuzují regeneraci podrážděných dásní.

Onemocnění dásní podmíněno vývinem paradentózy úzce souvisejí s obsahem koenzymu Q 10 v dásni. Jeho nedostatek dělá dásně méně odolnějšími vůči vnějším vlivům. Při parodontitidě se doporučuje používat zubní pastu s obsahem koenzymu Q 10 - Zymbion, žvýkat žvýkačky Paradent Q 10.