Opary

Drobné nepříjemnosti - opary

Jemné mravenčení nad horním rtem vás nenechá na pochybách: začíná se tvořit puchýřek, který obvykle provází nachlazení nebo horečku. Prostě nejbližší dny prožijete s oparem.

Tuto ,,malou nepříjemnost"znali již starodávní Řekové, ale trvalo staletí, než vědci zjistili, že se jedná o onemocnění způsobené herpesvirem.

Dnes můžeme s jistotou říci, že právě herpesviry jsou příčinou nejčastěji se vyskytujících virových onemocnění. Denně se miliony lidí probudí s typickými příznaky na různých částech těla a proto si řekněme, komu za ně vděčíme. Vědci popsali 8 virů jako původců nejčastěji se vyskytujících virových onemocnění. Jsou to:
  • HSV 1-Herpes simplex virus 1
  • HSV 2-Herpes simplex virus 2
  • VZV-Varicella zoster virus
  • CMV-Cytomegalovirus
  • EBV-Ebstein - Barrow virus
  • HSV6, 7,8-Herpes simplex virus 6,7,8

Členové rodiny virů jsou si co do velikosti a tvaru navzájem velmi podobní. Mají centrální uložené jádro, které sestává ze dvou vláken DNA a obklopené je nukleokapsidy. Nukleokapsidy se nachází v amorfní látce v tzv.. tegumentu, který je obklopen glykoproteinovým obalem.

Společnou charakteristikou herpesviru je, že z primární infekce vzniklé viry dokáží způsobit tzv.. latentní infekci. To znamená, že viry zůstávají v klidovém,, spícím "stavu ve specifické tkáni těla hostitele až do konce jeho života. V důsledku působení některých podráždění (změna stavu imunity, stres, UV záření atd..) Dochází k reaktivaci viru, čímž se vyvolá opětovné propuknutí onemocnění.

Následující řádky se budou zabývat infekcemi typu HSV1, HSV2 a VZV, které jsme již sami překonali nebo jsme o nich slyšeli.

Herpes simplex virus 1 (HSV1)
Vyvolává opar na rtech (Herpes labialis). Možná jste se jím nainfikovali v dětství od některého člena rodiny nebo v kolektivu. Virus se dostal do úst a indukoval prostřednictvím DNA nervové buňky produkci spřízněných virů - prostě, začal se množit. HSV většinou přežívá v nervových buňkách. Po aktivaci vlivem onemocnění, stresu, UV záření atd.. putuje podél nervových vláken k povrchu kůže.

Právě tehdy se objevuje bolest, svědění, otok, které signalizují blížící se problém. Pokud aplikujeme léčbu v tomto stádiu zastavíme tvorbu oparu, pokud se již opar objevil-urychlíme jeho hojení.

Herpes simplex virus 2 (HSV2)
Na genitáliích jste zpozorovaly bolestivý vřídek, máte zvýšenou teplotu, zmáhá Vás slabost? Je potřebná návštěva odborného lékaře!

Provedením potřebných testů může potvrdit, že máte opar vnějších genitálií-pohlavně přenášenou chorobu (Herpes genitalis). U většiny postižených osob (žen i mužů) postižených osob první fáze ustoupí po 2-3 týdnech, k recidivám přichází zřídka. Onemocnění má bolestivý průběh.

Varicella zoster (VZV)
Tento virus je zodpovědný za dobře známé plané neštovice (varicella) - vysoce nakažlivé onemocnění, které postihuje převážně děti. Vyskytuje se častěji v zimních měsících a infekční je již 2-3 dny před objevením se vyrážky. Onemocnění zanechává trvalou imunitu.
Ani VZV není výjimkou a latentně přežívá v organismu i několik desetiletí. Stačí však, aby došlo k oslabení celulární imunity vlivem nemoci nebo nepříznivého duševního stavu a virus se aktivuje. Projeví se to macule - papulární změnami v trupové oblasti a později dochází k vytvoření příznačných puchýřků. Velmi nepříjemným znakem zejména u dospělých jedinců je bolest, která může svou lokalizací imitovat srdeční infarkt nebo náhlou příhodu břišní. Při nesprávné léčbě přetrvává i několik měsíců po odeznění onemocnění. Hovoříme o postherpetické neuralgii.

Hlavu vzhůru
Po přečtení článku víte, že pokud jste již prodělali některé z výše uvedených onemocnění, viru se nezbavíte. Nepropadejte panice, infekce nepředstavuje beznadějný stav. U většiny postižených první fáze nemoci ustoupí po 2 až třech týdnech, přičemž recidiva přichází zřídka. Medicína dosud nezná odpověď na otázku, proč virus oparu zůstává dlouho ,,v klidném spánku" a pak se náhle probudí, proč se u některých jedinců nemoc neprojeví, zatímco u jiných dochází k časté recidivě?

Důležité je vědět, že dnes již existuje účinný lék (acyklovir), který snižuje výskyt recidiv až o 90% a výrazně zkrátí dobu trvání onemocnění. Má selektivní účinek proti herpetickým virům s minimálními vedlejšími účinky. Selektivita je dána jeho strukturou - acyklovir je analogem nukleosidu guanozinu a namísto něho se inkorporuje do replikující se řetězce virové DNA. V infikované buňce se acyklovir aktivuje nejprve Thymidin - kinázu na monofosfát, dále za pomoci enzymů normálních i infikovaných buněk až na formu trifosfátu. Právě tento acyklovir - trifosfát je aktivní forma preparátu, která má dva různé účinky: 1. kompetitivně inhibuje virovou DNA polymerázu, 2. včleňuje se tak do řetězce nové virové DNA, což vede přímo k zástavě replikace virové částice bez ovlivnění normálních buněčných pochodů.

Dobré rady
Pokud máte puchýřek, který nevyvolává obtíže, můžete zůstat klidní. V podstatě se musíte starat jen o to, aby kůže kolem oparu byla čistá a chránit ji vhodným krémem před popraskáním a tvorbou strupů. Tuto funkci plní krémy s obsahem acykloviru, vazelíny, jódu, které najdete v lékárně. Ve starém zubním kartáčku se může virus dlouhodobě usídlit a vyvolat druhotnou nákazu. Vědci z univerzity v Oklahomě v USA vystavili sterilní kartáček na deset minut působení viru. Ještě po týdnu se na něm nacházela polovina přežívajících virů. Proto nezapomeňte svůj zubní kartáček po zahojení oparu vyměnit.

Možná patříte k lidem, kteří mají větší důvěru k přírodní medicíně, a proto si v lékárně pořiďte přípravky s obsahem česneku, šalvěje lékařské, udělejte si odvar z vilínu virginského.

Pacienti, kteří trpí oparem 3 a vícekrát do roka, by měli tento problém konzultovat s dermatovenerologií, infektologem, v případě genitálního herpesu u žen s gynekologem. Lékaře kontaktujte již při zpozorování prvních příznaků - bolest, svědění, zarudnutí - účinnou léčbu je nutné začít v následujících 72 hodinách!